14.11.2024
ÜNVER: "YARGI SİYASALLAŞMIŞ, HUKUK ÇÖKMÜŞ!"
CHP Parti Meclisi Üyesi ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, AKP’nin yargı reformlarına dair eleştirilerde bulundu. Ünver, yargının siyasallaştığını ve hukuka güvenin dibe vurduğunu ifade etti.
YARGIDA REFORM SÖYLEMİ SLOGANDAN İBARET
CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, AKP’nin yargı reformlarını eleştirdi. Ünver, geçtiğimiz hafta görüşülen 9. Yargı Paketi’nin ardından, hükümetin sürekli reform yapma çabalarının somut bir değişim yaratmadığını vurguladı. "Yargıya güven yerlerde sürünüyor," diyen Ünver, AKP’nin yargıyı siyasi emellerine ulaşmak için bir araç olarak kullandığını ifade etti.
KUVVETLER AYRILIĞI YOK
Adalet Bakanlığının görevlerini yerine getirmede tarafsız ve bağımsız bir duruş sergilemediğini belirten Ünver, yargının, sadece adalet hizmeti sunmanın ötesinde, devletin üç ana fonksiyonundan biri olduğunu ve "kuvvetler ayrılığı" ilkesi gereği bağımsız olması gerektiğini savundu. Hukuk devletinin, iktidarın elindeki bir araç değil, adaletin sağlanmasını garanti altına alan bir yapı olması gerektiğini vurgulayan Ünver, yargının siyasallaşmasının demokrasiye büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
ETKİ AJANLIĞI SUÇUYLA HERKESİ SUSTURMAK İSTİYORLAR
Konuşmasının ilerleyen kısmında, teklifin 16. maddesiyle getirilmek istenen ve geri çekilen "etki ajanlığı" düzenlemesine de değinen Ünver, bu düzenlemenin hukuki belirsizlikler taşıdığını belirtti. Ünver, teklifin çok geniş bir kapsamı olduğunu ve "devletin güvenliği ile iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda" gibi soyut ifadelerle suçlar ve cezaların değil "suçun ve suç oluşturabilecek eylemlerin” belirlenemez hale getirildiğini vurguladı. Bu tür düzenlemelerin, hukuk güvenliği ilkesine aykırı olduğunu belirten Ünver, eğer düzenleme zarureti varsa; suçu açık bir şekilde tanımlayan bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.
HALKIN HABER ALMA HAKKI İLE DEMOKRASİYE TEHDİT
Av. İsmail Atakan Ünver, yargı ve hukuk üzerindeki siyasetin etkisiyle birlikte, halkın haber alma ve düşünceyi ifade etme özgürlüklerinin tehdit altında olduğunu belirtti. Ünver, sosyal medya kullanıcıları, siyasetçiler, çevreciler, gazeteciler ve hak savunucuları gibi kesimlerin “etki ajanlığı” düzenlemesiyle hedef alınabileceğini söyledi. Düşünce özgürlüğünün, demokratik toplumların olmazsa olmaz bir unsuru olduğunu belirten Ünver, "Devletler yaptıkları kanunlarla insan haklarını ihlal edemez, yurttaşları cezalandırmak için tuzaklar kuramaz," diyerek, hükümetin kanunları kullanarak bu hakları ihlal etmesinin yanlış olduğunu vurguladı.
DEMOKRATİK TOPLUM YAPISINA KAVUŞMALIYIZ
Konuşmasında, hukukun öngörülebilir ve açık olması gerektiğini savunan, suç ve ceza uygulamalarında ölçülülük ilkesine dikkat çeken Ünver, aynı zamanda halkın temel hak ve özgürlükleri koruyacak şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, gazeteciliğin, sosyal medyanın ve sivil toplumun susturulması girişimlerinin, ülkenin demokratik yapısına zarar vereceğini belirterek, yargının bağımsız ve tarafsız olmasının önemini bir kez daha vurguladı.
CHP Parti Meclisi Üyesi Ünver, konuşmasını, hukuk devletinin ve demokrasi değerlerinin korunması gerektiği vurgusuyla sonlandırdı. Ünver, toplumda hukuki güvenliği sağlamak için açık ve anlaşılır kanunlar yapılması gerektiğini ve hukukun, iktidar tarafından bir silah olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.
25.11.2024
21.11.2024
14.11.2024
10.11.2024
10.11.2024
31.10.2024
28.10.2024